keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Pirteän kirpeä pirtelö

Teen aika usein pirtelöitä joihin käytän banaania ja marjoja sekä sopivan määrän vettä. Nyt halusin jotain uudenlaista. 

Avokado on keittiössäni melko uusi tuttavuus, mutta se vei minut jo mukanaan. Halusin kokeilla sitä myös pirtelössä. Avokado tekee pirtelöstä ihanan samettisen ja sitruuna maustaa sen pirteän kirpeäksi.

Pirtelöissä käytettävät ainekset on kuin kertaalleen pureskeltuja. Siksi sen ravinteet imeytyvät helposti.


Avokado sitruuna pirtelö
(1 annos)

1/2 avokado
1 banaani
2  ohutta viipaletta luomusitruunaa
2 rkl pinjansiemeniä
vettä

Laita blenderiin (tai käytä sauvasekoitinta) sitruunanviipaleet pinjansiemenet ja vähän vettä, soseuta. Lisää banaani ja avokado. Sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää vettä haluamasi määrä. Avokado ja vesi olivat jääkaappikylmiä.

lauantai 23. maaliskuuta 2013

Viikonlopun kakkuhetki

Alkuperäinen ohje on uusimmassa Pirkka lehdessä, vähensin sokeria ja muutin keksipohjan keksit itselleni sopiviksi.


Mustikkajuustokakku

Pohja:
200 g luontaisesti gluteenittomia digestivekeksejä
75 g voita
Täyte:
500 g maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vispikermaa
1 dl sokeria
3 kananmunaa
1/2 dl maissitärkkelystä
2 tl vanilijasokeria
2 rkl sitruunamehua
Pinta:
1 dl mustikoita
3/4 rkl sokeria

Hienonna keksit morttelissa. Sekoita joukkoon huoneenlämpöistä voita. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjalle, jonka reunat on voideltu.

Sekoita täytteen ainekset tukevalla kierrevatkaimella ja kaada seos vuokaan. 

Soseuta sulaneet mustikat ja sokeri sauvasekoittimella. Lusikoi mustikkasose kakun pinnalle ja vedä veitsellä siihen raitoja.

Paista kakkua 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä niin kauan, ettei vuoka tunnu enää kuumalta. Irrota kakun reunat vuoan reunoista varovasti veitsellä, mutta jätä kakku vuokaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin. 

Anna kakun vetäytyä muutaman tunnin ajan tai mielellään yön yli. Irrota kakku vuoasta vasta täysin jäähtyneenä. Tarjoa kylmänä. 



Maistuvaa viikonloppua!

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Sämpylöitä

 
Pellavansiemensämpylät 

4 dl keitettyä vettä
1 dl pellavansiemenrouhetta
5 dl karkeita riisijauhoja
1 dl perunajauhoja
1 1/2 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 tlk leivinjauhetta
1 pss kuivahiivaa
2 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl siirappia

Leivontaan : karkeita riisijauhoja

Laita pellavansiemenrouhe ja psyllium keitettyyn veteen, anna liota huoneenlämmössä n. 10 minuuttia. Lisää joukkoon 2 dl vettä, lämpötila pitäisi nyt olla 42 astetta. Sekoita joukkoon siirappi ja oliiviöljy.
 Sekoita loput kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää kuivat aineet nesteen joukkoon ja vaivaa taikinaa muutama minuutti.
Jaa taikina kahteen osaan ja rullaa molemmat pötköiksi. Jaa rullat 6 osaan ja muotoile leivinpaperilla vuorattulle uunipellille pyöreitä sämpylöitä. 
Anna kohota 30 minuuttia ja paista uunnin ylätasolla 250 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin ruskean värin.

Kokeilin myös pakastaa sämpylöitä. Lyhyessä muutaman viikon pakastuksessa maku ei ainakaan muuttunut pahasti. Näitä voi siis leipoa kerralla isomman määrän ja pakastaa sopivan kokoisina annoksina.

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Suklaa myslipallot

Minulla on ennestään blogi Sinise talo emänt. Perustin blogini jotta voisin tarjota inspiraatiota käsitöihin, puutarhaan, välillä leivontaan ja muihin itseäni kiinnostaviin asioihin. Olen itse saanut niin monesta blogista inspiraatioita ja ideoita. 

Oman terveyteni painostamana olen perehtynyt syksyn 2011 jälkeen ruokailutottumuksiini enemmän. Haluan tuoda reseptejä myös muiden iloksi ja omaksi muistikirjaksi tähän blogiin, joka keskittyy vain ruokaan ja terveyteen. Osa resepteistä tulee olemaan omiani ja osa hyviä löytöjä milloin mistäkin.

Laitanpa ensimmäiseksi reseptiksi herkkuja


Suklaa myslipallot

0,5 dl kookosöljyä
1 dl marjamehua
0,5 dl vaahteransiirappia
1 dl kuivattuja aprikooseja
1 dl kuivattuja banaanilastuja
1 dl kookoshiutaleita
1 dl tummaa kaakaojauhetta
0,5 dl tattarijauhoja
2,5 dl tattarirouhetta

Pinnalle:
kookoshiutaleita

Pilko kuivatut aprikoosit pieniksi kuutioiksi. Murskaa huhmaressa banaanilastut pieneksi muruseksi. Lämmitä kookosöljyä, niin että se on pehmeää, mutta ei juoksevaa. Sekoita kaikki aineet kulhossa tasaiseksi massaksi. Pyörittele pieniä palloja ja kieruttele ne kookoshiutaleissa. Laita laakealle lautaselle jääkaappiin kovettumaan. Herkuttele!